Donderdag 18 december

Ik zit nu dus in Tawau. Een havenstad ergens aan de kust van Borneo. Ik heb gisteren heerlijk geslapen en vanmorgen een goed ontbijtje gescoord.

Nog even afmaken wat er allemaal de laatste dagen is gebeurt.

Het is wel grappig. ik ben alleen en de meesten van het personeel kennen mijn naam. Dus het is “tonnie” hier en “tonnie” daar als ik over het resort loop. Misschien is het omdat veel mensen maar 3 nachten blijven en ik een uitzondering ben!?

De 15e wilde ik na een lekkere douche op het terras van het restaurant lekker iets gaan drinken. Ik kwam langs de groep japanners die ik op de boot had ontmoet. Ze stonden erop dat ik even bij hun kwam zitten. Dat even werd een paar uur met lekker eten en Soba Shochu een japans drankje van 25% alcohol. Er kwam ook nog een japans meisje (ayako) bij. Ze was ook single dus die oude mensen probeerden ons direct te koppelen!!! Het waren echt aardige mensen. Jammer dat ze niet zo goed engels konden spreken. Om een uur of 9 hielden ze het voor gezien en heb ik mijzelf uitgenodigd bij de groep uit singapore. Ze hadden Gin-Tonic en dat ging er wel in. Ze spraken goed engels en we hebben tot laat zitten praten en lachen.

Ik heb de 16e de laatste 2 opdrachten voor mijn AOW moeten doen. Een navigatie duik, met compas een vierkant zwemmen op 15 meter diepte met stroming. Daarna een drijf opdracht. Michiyo heeft me gehoplen met het perfect afstellen van mijn spullen. Ik zweef nu als een dolfijn door het water! Heerlijk had ik veel eerder moeten doen. Ik zweef nu op mijn longinhoud over de bodem. Als ik daal haal ik adem en ga ik iets omhoog als ik stijg blaas ik rustig uit en zak ik weer een beetje. Ook mijn tank is nu minder snel leeg. voorheen had ik 50 bar over van de 200. Nu zit ik op 80 of 90 bar na 45 minuten duiken. Ne de testen zijn we nog 30min voor de lol gaan duiken. Er liggen daar veel wrakken van vissersboten (afgezonken) daar zijn we doorheen gezwommen en dat is echt super. Zeker als je zo kan zweven. Veel enorme groupers gezien en ook weer de zeepaardjes. Jammer dat het maar 45 minuten duurt een duik!!

Na de bouyancy opdracht was ik klaar, Ik ben nu AOW-diver.

Ik heb daarna nog een duik gemaakt met de boot naar een mooie stek. ik zat op de boot met 2 nederlands die nu in Taiwan wonen. Ook wel een keer leuk om weer nederlands te praten. Mijn japanse vrienden (een deel ervan) waren ook weer van de partij en ayako vroeg ik of ik mee wilden gaan met hen op een sunset dive. Steven (NL) wilde ook nog wel een duik nemen en om 17.15 lagen we weer in het water. Met zaklamp en al bijna een uur gezwommen. Wel eng af en toe zo in het schemer. Niet al teveel vissen gezien maar wel erg gaaf weer.

Na het duiken heb je echt enorme honger dus snel douchen en naar mijn japanse vrieden voor het diner. Een spelletje bekende merken uit het land van herkomst wonnen zij met glans (sony, honda, kawasaki, tayota, hitachi, panasonic, enz enz) ik kwam niet verder dan philips en heineken (dat waren de merken die zij herkenden)

Na het diner wilde ok vroeg gaan slapen want morgen moet ik er weer vroeg uit (4.30) voor sipadan. En ja hoor wie zaten er nog lekker wat te drinken…..de singapore groep. Tonnie come join us!! ze hadden 21 jaar oude chivas bij zich dus ik ben nog maar even blijven hangen!!

De 17e ben ik weer vroeg opgestaan voor mijn Sipadan duik. Het was weer een avontuur. Na 3 duiken moest ik helaas terug naar het resort. pakken en afrekenen (slik). Om 13.30 zat ik in de boot naar semporna. Nog even snel iedereen gedag gezegd en met mijn certificaat AOW op zak zat ik heerlijk te dutten tijdens de 50 minuten terug naar het vasteland.

In semporna werden we op een bus gezet naar Tawau. Ik heb een kamer in het Belmonte Marco Polo. klinkt chique en is het ook. En kost bijna niets.

Ik heb gisteren bij de indiaan zitten eten. Plastic stoeltjes, keiharde tv met engels voetbal maar o zo lekker eten. Mee goreng en Roti met Curry, een paar cola en dan 2 euro moeten afrekenen……ik blijf hier!

Ik ben daarna de stad gaan verkennen. ik denk niet dat hier veel toeristen uit europa komen. iedereen lacht en roept naar me….ik ben de attractie ipv andersom!

Om 2230u had ik het wel gezien en ben ik gaan slapen. Vanmorgen dus goed uitgeslapen en nu ga ik weer de stad in totdat ik naar het vliegveld moet. Ik heb vanmorgen Michael nog gesproken en we zien elkaar de 22e in singapore voor een paar avonden stappen!!!

Ik heb trouwens ook een bod gehad op mijn huis. om de dag heeft de makelaar nu wel een bezichtiging. Het bod was een leuk begin maar de kopers willen niet hoger gaan…..nou dan niet. Ik heb geen haast!

Hoe gaat het trouwens bij RC? Alles goed daar?

Ik ben erg blij met al jullie reacties.

Hey rudolf wat voor souvenier heb je uit brunei voor ellen meegenomen? moest ik naar vragen! Oh en ik hoor van kenners dat beach club niet veel is! maar overslaan dan?

De fotos zijn moelijk te uploaden hier. duurt erg lang dus dat laat ik maar even zitten.

Ik ga wat vluchten kijken nu en dan naar de haven wandelen.

Tot snel weer.


4 Responses to “Donderdag 18 december”

  • Imne Says:

    Dat je al op voor je 40st je AOW hebt, tjonge jonge gaaf hoor. Het zou fantastisch zijn als je huis ook nog verkocht werd als je op vakantie bent. Wij duimen voor je.

    Onze kerstvakantie gaat om 16 uur in. We gaan nog zeker een dagje proefdraaien in de sneeuw in Vielsalm en ook nog wat dagjes naar Zeeland.

    Tot het volgende verslag en de foto’s komen thuis wel joh.

  • Ko Poelman Says:

    Met het schrijven van je verslagen heb je het druk. Wat een spannende verhalen met al je belevenissen en contacten met japanners en andere mensen. De alcohol vloeit goed begrijp ik. Je AOW gehaald, nogmaals gefeliciteerd, al heb ik dat al via de telefoon ook gedaan. Wanneer ga je naar Singapore, de kennissen opzoeken? Het park heb ik op Google Earth bekeken, apen en watervallen via de video.
    Kijk elke dag wat de pannen zijn en volg het via G.E. Veel plezier. Spannend om ver weg te horen, dat andere mensen met het huis in de weer zijn. Groeten je Vader.

  • Eefje en Elles Says:

    Hi Tonnie,
    Alles goed globetrotter? Jeetje wat maak je veel mee, hartstikke gaaf zeg. Van elles moet ik zeggen dat je niet met alcohol moet duiken,niet voor jou maar voor de vissen is dit slecht. Hier is het nattig, ongezellig rotweer en bij RC is het hetzelfde als altijd. Je mist niets. Nou geniet er maar lekker van en ik zou als ik jou was iets meer daten. Groetjes Eefje en Elles.

  • Ans Says:

    Hey Tonnie,
    Wat kan het leven toch mooi zijn hé?
    Het klinkt allemaal geweldig!
    En dat is het voordeel van alleen reizen, dat je snel aanspraak hebt en leuke vrienden maakt over de hele wereld.
    Geniet ervan en ben bemieuwd naar de foto’s!
    groetjes vanaf RC, Ans.

Leave a Reply

*