Maandag 3 Juni 2013

S’ochtens weer heerlijk ontbeten.

Tanken, eerst geld geven en dan kun je voor dat bedrag tanken. Het stuk goedkoper dan Nederland. Maar ja wat wil je in een land waar olie een van de grondstoffen dat het land te bieden heeft, is.

Nariva swamp

132 soorten muggen. Lekgeprikt

Leuke gids

De 2 soorten apen gezien howler monkey en White-fronted Capuchin monkey.

Mooie zonsondergang, wat een gave kleuren.

S avonds naar trutlewatching. Organisatie natureseekers.

Wow wat gaaf. Zo bijzonder en indrukwekkend. We voelen ons bevoorrecht dat we dit mogen meemaken.
Weer een leuke gids, veel geleerd over the leatherbackturtle

Meerdere schildpadden hun eieren zien leggen en we hebben ook gezien dat er 1 getagd werd.

Een schildpad weet waar ze heen moet. Ze hebben een zachte roze plek op een voorhoofd waar de hersenen zitten en in de hersenen zit een gps. Een schildpad legt meerdere keren in het seizoen eieren. Met tussenpozen van 9 dagen. Ze legt wel 70 -100 eieren. Er zijn bevruchte eieren en nietbevruchte eieren. De nietbevruchte eieren zijn kleiner en dienen als misleiding voor roofdieren. Als een schildpad de kleinere eieren gaat leggen dan is ze bijna klaar met leggen.
Het nest is ongeveer 70 cm diep. De schildpadden komen maar op bepaalde stranden hun eieren leggen vanwege de structuur van het zand. De korrel is van dusdanige structuur dat er een goed ventilatie is. De temperatuur in het nest bepaald of het mannetjes of vrouwtjes worden. De moeder kan dat zelf bepalen door een plek dichtbij de zee te kiezen (koeler) of wat verder weg.

Maar wat een werk dan is de zwangerschap van een mens toch wel even andere koek.
Daarna gaat ze haar nest toedekken met zand. Dit is echt bijzonder, ze drukt met haar achterpoten het zand aan. Maakt als ze klaar is nog een nest voor misleiding, zo kunnen roofdieren niet zien waar het echt nest is. Wat een knap staaltje denkwerk, maar helaas overleven redden maar enkele de zee en in de zee schuilen nog meer gevaren.Een schildpad gaat pas eieren leggen als ze volwassen zijn en dat is als ze tussen de 25 en 30 jaar oud zijn. Er overleven maar weinig schildpadden en daarom moeten ze goed beschermd worden.
Een schildpaddenleven gaat niet over roze. Er zijn vele gevaren; mensen, visnetten, plastic, orka’s, haaien, krabben, vogels en andere roofdieren.

Foto’s maken en aanraken mag alleen als ze eieren aan het leggen is. Dan is ze in een soort trance. Als je haar aanraakt of met wit licht schijnt dat stopt ze met graven en gaat ze weg. Schildpadden kunnen heel goed zien. Vandaar dat tijdens en na het graven je aanleg met roodlicht schijnt.

De kleintjes krijgen van de moeder voedsel mee dit wordt opgeslagen in een zakje onder hun buik. Zo hebben ze als ze uitkomen de eerste dagen voedsel.
De schaal van het ei, is zacht.

Wow wow wow. We mochten en de schildpad aanraken en haar eieren zien leggen en hebben kleintjes vast mogen houden. Echt supergaaf. Hoe cool is het om een oude dinosauriƫr te mogen aanraken en vast te houden. Het gaf ons een glimlach van oor tot oor.
Hun schild is zacht, als je er een kras met je nagel in zou zetten dan gaat het bloeden.

We hebben nog een verassing, we zijn papa en mama geworden van een dochter en hebben een schildpad geadopteerd. Hiermee steunen we de organisatie Natureseekers met hun goede werk. We mochten haar zelfs een naam geven. Het eerste wat Tonnie riep was; we noemen haar Jacqueline. Het is de schildpad die wij getagd hebben zien worden. Over ongeveer 60 dagen worden we opa en oma. We worden op de hoogte gehouden over het leven van onze schildpad.

Moe maar met een glimlach en zeer voldaan gaan we naar huis. Lekker slapen en dromen over onze dochter en onze kleinkinderen.

20130608-121444.jpg

20130608-121513.jpg

20130608-121612.jpg

20130608-121631.jpg

20130608-121647.jpg

20130608-121708.jpg

20130608-121736.jpg

20130608-121806.jpg

20130608-121828.jpg

20130608-121903.jpg

20130608-122112.jpg

20130608-122150.jpg

20130608-122231.jpg

20130608-122408.jpg


One Response to “Maandag 3 Juni 2013”

  • Ko Poelman Says:

    Leuk, dat we weer opa en oma, en wellicht overgroot opa en oma gaan worden. HIHIHI. Zit op de kalendr te kijken en zie dat jullie morgen (zondag) de terugreis beginnen en maandag weer hopen te landen. Na zo’n indrukwekkende reis lekker proberen te slapen in het vliegtuig om weer volgende week “”enthousiast”” aan het werk te mogen. WE hebben zeker weer genoten van je reisverslgen en prachtige foto’s. groet Ko.

Leave a Reply

*